Penguen, Spheniscidae familyasını oluşturan bir deniz kuşudur. İnanılmaz bir yaşam serüvenine sahiptir. Penguenler ısının -90 dereceye kadar indiği ortamlarda bile hayatlarını devam ettirebilirler. Penguenler özel vücut yapıları sayesinde bu kadar soğuk ortamda bile üşümezler.
Penguenlerin kanatları uçmaya elverişli değildir. Ancak deniz içerisinde çok kuvvetli bir yüzgeç görevi görmektedir. Penguenler yapıları itibariyle bu içerisinde zıplayabilir ve usta bir şekilde kayabilirler. Göğüsleri üzerinde yatarak ve kanatlarını da kullanarak kızak gibi kayabilmektedir.
Penguenlerin yaşam serüveni çok ilginçtir. Penguenler kış yaklaştığında deniz kenarından daha güneye doğru gitme kararı alırlar. Bu karar toplu bir şekilde alınmaktadır. Bu kararla birlikte belkide yüz binlerce penguen hiçbir ayrılık olmadan aldıkları ortak kararı uygularlar.
Penguenler çiftleşme mevsimine kadar kendilerine eş seçmektedir. Seçtikleri eşin sesini iyice öğrenirler. Bu şekilde çiftleşme mevsimi geldiğinde yaklaşık dört yüz bin penguen arasından seçtiği eşini bulmaktadır. Çiftleşme sonucunda dişi 1 yumurta yumurtlamaktadır. Yumurtlama işinden sonra ilginç bir şekilde tüm sorumluluk erkek penguenin üzerinde kalmaktadır. Çünkü erkek penguen yumurtanın üzerinde 65 gün gün boyunca soğuk havada kuluçkaya yatmaktadır.Dolayısıyla bu çok zorlu bir dönemdir. Buna rağmen erkek penguenler bu zorlu kuluçka dönemini başarıyla geçmektedir. Kuluçka sonrasında dünyaya gözünü açan yavru penguen 2 ay boyunca anne ve babasının ayakları arasında geçirmektedir. Eğer yavru penguen kısa bir süre dahi olsa bu alandan çıkarsa donarak ölmektedir. Bu yüzden anne ve baba koruması hayati öneme sahiptir.
Penguenler Neden Üşümez?Yaşamı boyunca buz üzerinde yürüyen penguenlerin ayakları üşümez. Bunun en önemli sebebi penguenlerin sahip olduğu kontrollü kan akışıdır. Penguenlerin vücutlarının büyük bir kısmı tüylerle kaplıdır. Bu tüyler su geçirmemektedir. Derilerinin altında bulunan kalın yağ tabakası ve su geçirmeyen tüyler penguenlerin hava soğukluğuna karşı direnç göstermesini sağlamaktadır. Penguenler bu yüzden az da olsa güneş gördüğünde vücutları çok fazla ısınmaktadır. Penguenlerin çıplak olan gaga ve ayak kısımları ısı kaybına kontrollü bir şekilde izin vermektedir. Bu şekilde vücut ısısı özel bir şekilde dengelenmektedir. Penguenlerin bacaklarında bulunan bazı atardamarlar, ayak ısısına göre kan akışını ayarlamaktadır. Bu noktada atardamarın hayati bir fonksiyonu vardır. Atardamar ayakları kan göndermektedir. Bu kan oranı ayakların işlevini en iyi şekilde yapabileceği ve donmayacağı seviyededir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder