23 Eylül 2012 Pazar

Ağız Kokusu Gidermenin Yolları


Bir çok kişi ağız kokusu nedeniyle hayatında bir çok sorunla karşılaşabiliyor.Ağız kokusundan kurtulma(gidermenin) yollarını bu yazıda sizlerle paylaşıcağız.Ağız kokusunda yapılacak ilk iş, sorunun tıbbı nedenlerini araştırmaktır. Önce bir doktora gitmeli, çözüm için yardım ondan istemelisiniz.
1 – Karanfil çiğneyin: Bu bilinen en eskitavsiyelerden biri ama hem en ucuzu hem de en etkililerinden biri olduğuna emin olabilirsiniz.
2 – Diş ipi kullanın dişinizi de dilinizi defırçalayın: Ağız kokusuyla mücadelenin ilkaşaması sıkı bir ağız hijyeni olmalıdır. Gün boyu diş fırçalamaların yanında mutlaka diş ipikullanarak diş temizliğinizi eksik bırakmayın. Ayrıca dil temizliğini de ihmal etmeyin. Uzmanlara göre özellikle dil sırtının arka bölgelerinde biriken bakteriler ağız kokusuna neden olabiliyor.
3 – Yoğurt yiyin: Probiyetiklerden zengin her türlü yiyecek ve içecek (kefir) ama özellikle yoğurt düzenli tüketildiğinde ağız kokusunu azaltmada önemli bir besin gibi görünüyor. Yoğurdun mide de helikobakter pilorinin çoğalmasını azalttığı biliniyor.
4 – Sık ve bol su için: Sık ve bol su içmek sadece böbreklere değil, ağız kokusunu azaltmada da faydalı bir alışkanlık. Bol su içmek tükürüksel kokuyu önlemede yardımcı oluyor.
5 – Sakız çiğneyin: Özellikle çinko eklenmiş sakızların ve probiyotik bakterilerle zenginleştirilmiş sakızların ağız kokusunu azaltma da diğerlerinden daha faydalı olduğu belirtiliyor.
6 – Aç kalmayın: Eskiden beri söylene gelen “açlıktan ağzı kokuyor” deyimi pek de haksız olmasa gerek! Sabah kahvaltıdan önce pek çok insanın ağzının kokması açlıkla yakından ilgilidir. Sık sık bir şeyler yemek, özellikle ılık bitkisel çaylar içmek (karanfil, tarçın, ıhlamur) ağız kokusuyla ilgili mücadelede önemli bir destek sağlayabiliyor. Yiyip içmenin mikrop birikimini azalttığı, tükürük miktarını arttırdığı ve bu yolla fayda sağlandığını düşünüyorum.
7 – Tarçına yüklenin: Tarçın son yılların gözde doğal desteklerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. İşe yaradığı yerden biri de ağız kokusu gibi görünüyor. Tarçınlı içeceklerin veya ağızda tarçın çiğnemenin ağız içindeki bakterilerle mücadelede işe yarayabileceği anlaşılıyor.

8 – Mideniz, yemek borunuz ve boğazınızda bir sorun olabilir:
 Basit önlemlerde geçirilen ve tekrarlayan ağız kokusu söz konusu olduğunda ciddi bir diş incelemesinden, kulak burun boğaz uzmanı denetiminden hatta gastroenterolog gözetiminden geçmekte fayda var.
9 – Yatmadan önce gargara yapmayı ihmal etmeyin: Ağız hijyeni her zaman önemli özellikle yatmadan önce yapılanı çok daha mühim. Uyku öncesinde dişleri fırçalamak, diş ipliğiyle bir güzel temizlik yapmak ve sonrada alkolsüz bir ağız gargarası yapmakta oldukça önemli bir nokta.
10 – Midenizde helikobakteri varsa tedavi olun: Helikobakter Pilori enfeksiyonuna bağlı gastriti ve reflü sorunu olanlarda etkili bir tedavi ağız kokusunu yok edebiliyor. Bu sorun tedavi edilmeden de ağız kokusu ortadan kalkmıyor!
Ağız kokunuzdan rahatsız oluyorsanız hemen bu yöntemlere baş vurun ama öncelikli yapmanız gereken çözümün kaynağı için mutlaka bir uzmana gözükmenizdir.
Anahtar Kelimler:ağız kokusu nasıl geçer,ağız kokusu nasıl giderilir,ağız kokusu giderme yolları,ağız kokusu giderici
ağız kokusu neden olur,ağız kokusunun nedenleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder